Podengo português

Podengo português kommer ifrån Portugal. De har sitt ursprung från det gamla Egyptens faraohundar. Podengon hör till gruppen urhundar, den är vanligast i norra delen av Portugal, där den används till jakt, främst kaninjakt men med de större varianterna jagas även större vilt. Det finns tre olika storlekar av podengo português, grande (stor), médio (mellan) och pequeno (liten). Den största kan vara upp till 70 cm och den minsta ner till 20 cm i mankhöjd. Det finns dessutom två olika sorters pälstyper, en strävhårig variant (cerdoso) och en släthårig variant (liso). Först 1997 importerades en podengo português pequeno till Sverige. Idag finns här alla tre storlekarna.

Om man vill ha en liten hund som ändå är tålig och som har mycket energi, så är en podengo português pequeno ett bra val. De är lättlärda och lämpliga för många typer av aktiviteter, tex agility, lydnad, utställning och även Lure coursing (en form av konstgjord kaninjakt). Givetvis är podengon också en alldeles underbar sällskapshund.

Podengons jaktsätt är att jaga i flock, de jagar med synen och håller sig inom rimligt avstånd från föraren.

Pälsen är lättskött och de strävhåriga kräver ingen trimning.

Podengon är generellt sett en frisk hundras, man har dock hittat några fall av ögonsjukdomen ”PRA”, knäledsfelet ”patellaluxation”, höftledssjukdomen ”Legg Perthes” dessutom förekommer sjukdomen CECS ”Canine Epileptoid Cramping Syndrome” denna är väl känd hos borderterrier men har även dykt upp hos podengo. När det gäller ”PRA” så kan vi DNA-testa för två varianter (prcd PRA och crd4-PRA) av denna sjukdom och på detta vis undvika dessa varianter av sjukdomen.

Standard för podengo português

Här kan du läsa standarden för podengo português. PDF-filen öppnas i nytt fönster/flik, stäng detta fönster för att återvända hit.

RAS - rasspecifik avelsstrategi

Den av SKK fastställda rasspecifika avelsstrategin. PDF-filen öppnas i nytt fönster/flik, stäng detta fönster för att återvända hit.